Uncategorized

Meer vogels in de tuin tijdens de herfst- en wintermaanden

Vind jij het ook altijd zo gezellig wanneer veel verschillende vogels je tuin bezoeken voor wat lekkers? Door vogels bij te voeren zullen ze sneller een bezoekje aan jouw tuin brengen. Het wordt er altijd een stuk levendiger van in de vaak grijze en grauwe herfst- en wintermaanden! Je tuin knapt flink op van de aanwezigheid van buitenvogels en de extra energie kunnen ze altijd wel gebruiken.

Vogels bijvoeren in de herfst en winter
Er wordt wel eens gedacht dat het helemaal niet goed is om buitenvogels bij te voeren. Ze zouden hier te afhankelijk van worden, waardoor ze in de herfst- en wintermaanden moeilijker kunnen overleven. Gelukkig is dit niet helemaal waar en kun je vogels gedurende het hele jaar altijd wel bijvoeren. Vogels zullen altijd op zoek blijven gaan naar voeding en kiezen hierbij voor het meest voedzame voer. Ze stoppen met eten wanneer ze weer genoeg hebben gehad en een eventueel tijdelijk voedseltekort weer aangevuld is.

Verschillende soorten vogels in je tuin
Wanneer je een tijdje de tuin observeert zul je merken dat er verschillende vogelsoorten langskomen. Door na te gaan welke vogels dit zijn, kun je daar het vogelvoer op afstemmen. Pindaslingers hebben bijvoorbeeld geen nut als je graag vinken wilt voeren. Zij houden meer van zaden die ze het liefst van de grond of van een voedertafel eten. Merels vinden vetbollen weer erg lekker, maar kunnen er niet bij wanneer deze aan een tak is opgehangen. Een merel kan namelijk niet aan een vetbol gaan hangen zoals mussen en mezen dat doen en je loopt ook nog eens het risico dat een pootje erin blijft haken. Om dit te voorkomen kun je de vetbollen beter in een houder plaatsen of verkruimeld op een voedertafel leggen.

Meer vogelsoorten naar je tuin lokken
Wanneer je graag zoveel mogelijk verschillende vogelsoorten in je tuin wilt zien kun je een aantal gerichte trucjes toepassen om meer soorten te lokken. Om vogels zoals roodborstjes of winterkoninkjes te lokken zou je bijvoorbeeld juist bewust wat meer meelwormen kunnen voeren. De kans dat een winterkoninkje de voedertafel bezoekt is echter wel klein, dit diertje is namelijk erg schuw. Strooi daarom wat meelwormen onder struiken op de grond. Het winterkoninkje is een vogel die het vooral in de winter hard nodig heeft. Hij doet zijn naam dan ook absoluut geen eer aan en heeft het in de winter juist erg moeilijk.

Wat eten de buitenvogels het liefst?
Er zit dus wel degelijk verschil in wat iedere buitenvogel nou wel of niet lekker vindt. Hieronder vind je een paar voorbeelden van vogelvoer en door welke vogels ze het liefst gegeten worden:
• Pinda’s worden het liefst gegeten door de pimpelmees, putter, grote bonte specht, en de koolmees.
• Gehakte pinda’s zijn favoriet bij de merel, vink, en roodborst.
• Meelwormen worden graag gegeten door merels, roodborstjes, winterkoninkjes en mussen.
• Fruit wordt vaak gewaardeerd door de merels.
• Vetproducten zoals vetbollen vallen altijd in de smaak bij de pimpelmees, grote bonte specht, koolmees, groenling, roodborst en de
winterkonink.
• Zadenmix wordt graag gegeten door de pimpelmees, vink, putter, grote bonte specht, koolmees, groenling en mus.
• Zonnebloemkernen zijn favoriet bij de pimpelmees, vink, putter, grote bonte specht, koolmees, groenling en de mus.
• Zwarte zonnebloempitten vinden vooral de pimpelmees, putter en groenling lekker.
• Het winterkoninkje houdt ook van geraspte kaas.
• Krenten en rozijntjes vindt de merel weer erg lekker.
• En havermout wordt door het roodborstje gewaardeerd.

Water in de tuin
Naast voer is water in de tuin ook erg belangrijk voor de vogels. Zorg daarom altijd voor een schaal met vers drinkwater. Plaats dit indien mogelijk niet te dicht bij de voederplaats zodat etensresten en vogelpoep niet in het water kunnen vallen. ’s Winters is het belangrijk dat vogels niet in het water gaan baden, je kunt dit voorkomen door gaas over de waterschaal te spannen. Strooi nooit zout of andere toevoegingen in het water tegen bevriezing, dit is zeer slecht voor de gezondheid van vogels!

Geniet van alle vogels die tijdens de herfst- en wintermaanden jouw tuin zullen bezoeken en help ze gerust het hele jaar door, ze kunnen onze steun best gebruiken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *