Tekencontrole bij je huisdier

Nu de temperatuur weer oploopt krijgen we helaas ook direct weer meer te maken met teken en vlooien bij je huisdier. Deze kleine vervelende kriebelbeestjes worden weer actief en daar kan je hond, kat of konijn veel last van krijgen. Het is belangrijk om hier alert op te zijn en je huisdier regelmatig te controleren op de aanwezigheid van deze beestjes. In dit artikel lees je meer over teken bij je huisdier en hoe je jouw huisdier hierop kunt controleren.

Teken bij je huisdier
Wanneer we weer van het mooie weer gaan genieten, betrekken we onze huisdieren hier natuurlijk ook graag bij. Honden, katten, konijnen, ze gaan allemaal net als ons weer lekker mee naar buiten. Naast het genieten van de zon, brengt het buiten zijn ook met zich mee dat je huisdier teken kan oplopen. Bij een toename in de buitentemperatuur zijn teken en ander ongedierte al vrij snel weer volop aanwezig is. Met name wanneer er een zachte winter is geweest kun je deze kleine spinachtige beestjes in grote hoeveelheden aantreffen. Honden, katten en ook konijnen zijn met de warme en dichte vacht de ideale gastheer voor een teek. Teken leven daarnaast ook nog eens graag in het hoge gras of in de struiken en laat dat nou net de plekken zijn waar onze huisdieren graag komen. Je kunt er dan ook op wachten dat je huisdier zonder bescherming tegen tekenvroeg of laat een teek oploopt.

Het leven van een teek
Met een tekenbeet zorgt een volwassen teek ervoor zichzelf van bloed te voorzien. Na dit voeden zal de teek binnen een paar dagen gaan vervellen om naar het volgende levensstadium te gaan. Een teek leeft niet lang, gemiddeld twee jaar. In dit korte leven voedt de teek zich drie keer met het bloed van gastheren zoals o.a. knaagdieren, konijnen, katten, honden, schapen, herten en de mens. Het leven van een teek kent in totaal vier verschillende stadia; tekeneitjes, tekenlarven, tekennimfen en de volwassen teken. Deze laatste 3 stadia worden de actieve stadia genoemd en hierin is het mogelijk infecties te verspreiden. Pas in het laatste stadia, wanneer de teek volwassen is, is ook het geslacht vast te stellen. Het voeden met bloed neemt ongeveer 7 dagen in beslag waarna ze vervolgens met elkaar zullen paren. Vrij snel na het leggen van de vele eitjes gaan de vrouwtjesteken dood. De mannetjes leven langer om zo weer met de nieuwe vrouwelijke volwassen teken te kunnen paren en zo is de cirkel van de tekencyclus rond.

Een tekenbeet oplopen
Eenmalig aanwezig op het lichaam van je huisdier zal een teek op zoek gaan naar een warm en donker plekje in de vacht. Dit zijn vaak de plekken zoals de oksels en liezen, rondom de oren, de hals of bij de staartaanzet van je huisdier. Wanneer de teek een geschikte plek heeft gevonden zal deze zich met de haken aan de kop, de hypostoom, in de huid van je huisdier graven. Dankzij een verdovend stofje dat meekomt zal je huisdier dit niet snel voelen. Is dit wel het geval dan merk je dit meestal doordat je huisdier gaat krabben en bijten op de plek van de tekenbeet. In een paar uur tijd zuigt de teek zich vol met bloed en na een soms wel een week laat deze los om weer verder te leven.

Ontdek teken op tijd
Voor je huisdier is het niet alleen vanwege de jeuk en het gekriebel heel vervelend wanneer er een teek in de vacht is gekropen, je huisdier kan er ook erg ziek van worden. Het is daarom belangrijk om je huisdier regelmatig op teken te controleren en zo de aanwezige teken op tijd te ontdekken. Alleen dan kun je ervoor zorgen dat je met het verwijderen van deze vervelende beestjes nog op tijd bent. Teken moeten namelijk zo snel mogelijk verwijderd worden om de gezondheid van je huisdier niet onnodig in gevaar te brengen. Het liefst binnen 24 uur. Doe je dit niet, dan loopt je huisdier na een tekenbeet het risico nare ziektes zoals de Ziekte van Lyme of Babesiose op te lopen. Verwijder de teek op een veilige manier waarbij deze niet geïrriteerd raakt. Controleer na het verwijderen je huisdier opnieuw op teken. Het komt vaak voor dat er meerdere teken gelijktijdig op één dier aanwezig zijn. Wanneer je huisdier geregeld teken met zich meedraagt is het goed om beschermende anti-tekenmiddelen te overwegen en dit te voorkomen.

Controleer je huisdier regelmatig op teken
Vooral in de voor teken populaire seizoenen is het verstandig je huisdier dagelijks op teken te controleren. Dit kun je eenvoudig doen door de vacht goed na te kijken. Teken die net zijn opgelopen zijn nog op zoek naar een geschikte plek in de vacht en kun je dan ook vaak nog zo zien lopen. In de dikkere en donkere vachten wordt dit lastiger en zul je de teken meestal pas ontdekken wanneer ze zich in de huid vast hebben gegraven. Om ook deze teken tijdig te ontdekken kun je met je vingers de vacht en huid navoelen op ronde bultjes. Pas wel op dat je de teek niet per ongeluk open of kapot krabt. Je kunt ook met een kam werken maar zet de kam dan niet te dicht op de huid zodat je niet per ongeluk een vastgebeten teek lostrekt. Controleer ook met het blote oog door de vacht van je huisdier met twee handen opzij te drukken. Zorg dat je je huisdier volledig controleert door van voor naar achter en van boven naar beneden het lichaam langs te gaan.

In onze winkels zijn verschillende hulpmiddelen zoals een tekenpen of -haak te verkrijgen om teken veilig te verwijderen. Kom voor hulp, vragen of advies gerust eens lang.

Total Bite Fresh

Een gezonde start met Total Bite Fresh hondenvoeding

Gezonde start met Total Bite Fresh hondenvoeding.

Een veelvoorkomend voornemen aan het begin van een nieuw jaar is gezonder leven. Deze gezonde start kun je natuurlijk op ieder moment maken. En waarom zou je dit niet meteen samen met je hond doen?

In dit artikel hebben we het over:

 • Voordelen van Total Bite Fresh
 • Samenstelling van Total Bite Fresh
 • Voordelen graan- en glutenvrije voeding
 • Speciaal voor de gevoelige hond
 • Total Bite Fresh varianten

Tijd voor een gezonde start

Total Bite Fresh Salmon hondenbrokken

Een gezond leven begint bij gezonde voeding. De Total Bite Fresh lijn bestaat uit hoogwaardige voeding in diverse smaken voor honden (zowel puppy’s als volwassen honden) en is exclusief verkrijgbaar bij Discus dierenspeciaalzaken. Total Bite Fresh voeding is graan- en glutenvrij en daardoor zeer geschikt voor overgevoelige honden. Dé ideale voeding om je hond in optimale conditie te houden én, om op ieder moment in het jaar een gezonde start te maken!

Samenstelling van de Total Bite Fresh voeding

Voor een puppy of volwassen hond is een optimale conditie de basis voor een goede algehele gezondheid. Dankzij de verse toepassing vanuit één dierlijke eiwitbron loopt je hond minder risico op klachten door voedingsintolerantie. De Fresh-voedingslijn van Total Bite bevat geen tarwe, rijst, maïs of andere granen. De granen zijn vervangen voor gedroogde groenten en fruit zoals aardappel, wortel, tomaat, banaan en appel. Total Bite Fresh hondenvoer bevat organische sporenelementen. Samen met de eiwitten, mineralen en vetten bieden ze de juiste ondersteuning voor een goede gezondheid. Deze complete samenstelling helpt de kans op allergische reacties en andere vervelende klachten bij je hond te verminderen.

Voordelen Total Bite Fresh graan- en glutenvrij:

Total Bite Fresh is speciaal gemaakt voor honden (zowel puppy als volwassen) die overgevoelig reageren op normale voeding. Daarnaast is de voeding ook erg gezond voor honden die geen last hebben van overgevoeligheid. Voordelen van de Total Bite Fresh-lijn zijn als volgt:

 • Ondersteunt een optimale conditie en gezondheid.
 • Gezonde huid en glanzende vacht dankzij zalmolie en essentiële vetzuren.
 • Verlaagt de kans op voedingsintolerantie en allergische reacties.
 • Soepele gewrichten en gezonde botten dankzij zalmolie, chondroïtine en glucosamine.
 • Draagt bij aan een optimale spijsvertering.
 • Draagt bij aan consistente ontlasting.
 • Graan- en glutenvrij speciaal voor overgevoelige honden.
 • Minder klachten door verse toepassing vanuit één dierlijke eiwitbron.

Speciaal voor de gevoelige hond

Sommige honden kunnen gevoelig zijn voor granen en gluten en hebben daardoor meer kans op allergische reacties. Deze honden kunnen baat hebben bij een graan- en glutenvrije voeding. Total Bite Fresh heeft volledige en uitgebalanceerde graanvrije brokjes voor honden van alle rassen en leeftijden ontwikkeld. Dankzij de samenstelling van deze brokjes blijft de gevoelige hond in een optimale conditie en wordt de kans op allergische reacties zoals glutenallergie, slechte ontlasting en voedingsintolerantie aanzienlijk verminderd.

Total Bite Fresh varianten

Total Bite Fresh is verkrijgbaar in de smaken Salmon (Zalm), Lamb (Lam) en Chicken (Kip) in 2kg en 10kg verpakkingen voor volwassen honden daarnaast is Total Bite Fresh Chicken ook verkrijgbaar voor puppy’s.

Klik hier om het aanbod van Total Bite Fresh te bekijken.

De juiste keuze voor je kippen? Kies dan voor Discus pluimveevoer

Discus is ons huismerk en bestaat uit kwalitatieve producten voor álle huisdieren. Een compleet en uniek assortiment boordevol voordelige producten voor een gezond en vitaal dier.

Kippen besteden het grootste gedeelte van de tijd aan het zoeken naar voedsel. Het zijn omnivoren, wat betekent dat ze vrijwel alles eten, zowel plantaardig als dierlijk voedsel. Dat ze alles eten wil alleen niet zeggen dat alles ook goed voor ze is! Discus pluimveevoer zorgt voor een goede, veelzijdige basis welke 100% in de voedingsbehoefte voorziet. Het Discus Huismerk biedt keuze uit legkorrel, graanvoer of een scharrelmix zodat jij jouw kippen en overig pluimvee altijd kunt geven wat ze nodig hebben.

Discus Huismerk pluimveevoer:

 • Keuze uit korrel, graan of scharrelmix
 • Een goede basisvoeding voor kippen
 • Zorgt voor voldoende energie
 • Voordelig en van goede kwaliteit
 • Met veel gezonde ingrediënten

Deze pikken wij eruit!

Eén product in het bijzonder, brengen wij graag even extra onder de aandacht; Discus Legkorrelmenu voor pluimvee. Legkorrel is een complete basisvoeding bestaande uit samengeperste korrels die alle voedingstoffen bevatten die een leggende kip nodig heeft. De korrels bevatten granen, zaden vruchten, groenvoer, vitaminen, mineralen en eiwitten.

Legkorrels bestaan dus uit ingrediënten die kippen van nature ook eten, aangevuld met de nodige toevoegingen. Vitaminen en mineralen zijn namelijk belangrijk voor een goede gezondheid van de kip, waarbij calcium nodig is voor de aanmaak van stevige eierschalen. Eiwitten leveren energie voor de kippen, maar zijn ook nodig om de eierproductie in stand te houden. Legkorrels hebben dus een hoge voedingswaarde en zorgen voor voldoende energie waardoor ze onbeperkt gegeven mogen worden. Om bederf en vervuiling tegen te gaan is het wel aan te raden de voederbak steeds goed leeg te laten eten of restjes weg te gooien.
Discus Legkorrelmenu voor pluimvee:

 • Eiwitrijke basisvoeding voor legkippen
 • Bevat alle voedingsstoffen voor een leggende kip
 • Boordevol vitaminen en mineralen
 • Kan onbeperkt gegeven worden
 • Voorkomt selectief tussenuit pikken

Hoe kies ik het beste voer voor mijn pluimvee?

Om te weten welk voer jouw kippen nodig hebben zul je onder anderen rekening moeten houden met de leeftijd, het geslacht, genetica en het gebruiksdoel van de kippen. Legkippen hebben bijvoorbeeld andere behoeftes dan sierkippen. Voor de eierproductie is extra energie, calcium, eiwitten en mineralen nodig. Daarnaast spelen de voersamenstelling, huisvesting, het welzijn en de gezondheid van de kippen ook een erg belangrijke rol.

In alle gevallen mag een goede basisvoeding in ieder geval niet ontbreken. Basisvoer voor kippen is verkrijgbaar in drie verschillende vormen: korrel, meel of mix. Het verschil tussen korrel en meel is enkel de vorm waarin het aangeboden wordt. Het hangt van jouw kippen af wat ze prettiger vinden om te eten. Een mix basisvoeding bestaat uit zowel legkorrel als graanvoer. Daarnaast is graanvoer ook los verkrijgbaar wat een ideale aanvulling op de complete voeding is.

Is Discus kippenvoer geschikt voor mijn pluimvee?

Het Discus voer voor pluimvee is een volledige voeding voor volwassen kippen en verkrijgbaar als korrel, graan of mix. Het voer bevat een rijke variatie aan zaden en granen, en draagt bij aan een goede gezondheid van jouw kippen. De korrels hebben een optimale grootte en zijn daardoor geschikt voor zowel de grote kippenrassen als voor de kleinere krielkippen.

De legkorrels bevatten dezelfde gezonde voedingsstoffen waarmee je selectief pikgedrag voorkomt. Bij de scharrelmix is dit anders. Dit is een gemengd kippenvoer dat past bij het natuurlijke scharrelgedrag van kippen. Je kippen pikken eerst de lekkerste granen eruit. Let er altijd goed op dat ze de voerbak helemaal leeg eten zodat ze alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgen.
Discus pluimveevoer is verkrijgbaar in de volgende drie vormen:

 • Korrel
  Dit legkorrelmenu bevat alle voedingsstoffen die kippen nodig hebben. Het voordeel van korrels is dat de kip deze alsnog opeet als ze uit de voerbak vallen. Legkorrels kunnen onbeperkt gegeven worden.
 • Graan
  Kippen zijn dol op granen en zaden. Ze kunnen van graanvoer alleen wel snel dik worden. Geef er daarom niet te veel van. Door het op speciale ‘snoepmomentjes’ aan te bieden en je kippen lekker te laten scharrelen en rondpikken kunnen ze fijn hun natuurlijke scharrelgedrag uiten.
 • Mix
  De scharrelmix is een gemengd kippenvoer dat ook erg goed past bij het natuurlijke scharrelgedrag. Je kippen pikken eerst de lekkerste granen eruit en gaan dan pas over op de korrels die door voeding gemixt zijn. Let er bij het voeren van een mix altijd op dat de voerbak helemaal leeg gegeten wordt zodat je kippen wel alle voedingsstoffen binnenkrijgen.

Welke snacks en restjes mogen mijn kippen eten?

Kippen zijn erg dol op een goede en veelzijdige aanvulling op de dagelijkse hoofdvoeding. Doordat kippen vrijwel alles eten zijn hier veel mogelijkheden in. Je kunt speciale kippensnacks kopen of restjes uit de keuken aan ze geven. Kippen mogen verschillende soorten groenten, fruit en granen. Enkele voorbeelden van geschikte restjes: appelschillen, broccolistelen, sla, spruiten, komkommer, kiwi, aardbeien, mais, rijst of karnemelk. Tevens zijn ze erg dol op (gedroogde) insecten en wormen om als lekkernij tussendoor te eten en is het goed om grit en maagkiezel aan te bieden. Grit is een goede calciumbron en maagkiezel is nodig om het kippenvoer te verteren.

TIP! Een voederbal stimuleert het speelse en natuurlijke scharrelgedrag van kippen. Je kunt de bal vullen met graan of een kippensnack en deze bij je kippen in de ren leggen. De kippen zullen er nieuwsgierig mee aan de slag gaan en proberen de lekkernijen eruit te halen.

Wist je dat?

Voer is één van de belangrijkste factoren als het om de gezondheid en het welzijn van je kippen gaat. Dit is bijvoorbeeld goed te merken aan het verenpikken. Sommige hennen gaan dit meer doen wanneer ze behoefte hebben aan meer structuur in het dagelijkse menu. Door meer vezelrijke ingrediënten bij te voeren kun je het verenpikken dan als snel verminderen. Ook andere gezondheidsperikelen, zoals de werking van de darmen, kunnen op basis van voeding beter gereguleerd worden.

Discus Huismerk – Shampoos voor huisdieren

Discus, de juiste keuze vachtverzorging voor hond, kat, konijn en knaagdier!

Discus is ons huismerk en bestaat uit kwalitatieve producten voor álle huisdieren. Een compleet en uniek assortiment boordevol voordelige producten voor een gezond en vitaal dier.

Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom je huisdier een keer gewassen moet worden. Soms puur en alleen omdat je hond in de viezigheid heeft liggen rollen, maar ook vanwege een vervelende vlooienplaag bij je kat of wanneer je konijnen veel last van vliegen hebben. Daarom heeft Discus óók aan huisdierenshampoos een uitgebreid assortiment samengesteld. Discus shampoos zijn mild, fris en van goede kwaliteit. De producten zijn speciaal ontwikkeld om jouw huisdier van de juiste vachtverzorging te voorzien.

Discus Huismerk shampoo voor je huisdier:

 

 • Is fris en mild
 • Herstelt de beschadigde huid
 • Geschikt voor verschillende vachttypes
 • Zorgt voor optimale reiniging van de vacht
 • De beste kwaliteit voor een scherpe prijs

Maak kennis met de Discus Shampoos voor huisdieren en profiteer van extra voordeel op deze toppers uit het Discus Huismerk assortiment! Van 17 april t/m 15 mei koop je iedere Discus Shampoo met € 2,- korting! Kom naar één van onze winkels in Baarn, Utrecht of Zeist of bestel ze online in onze webshop.

http://discusmaassen.nl/product-categorie/honden/verzorging/

Dat zit wel goed!

Eén product in het bijzonder, brengen wij graag even extra onder de aandacht; Discus Alledag Shampoo. Het wassen met een goede hondenshampoo is namelijk erg belangrijk om de vetlaag van de huid van je hond niet onnodig aan te tasten. Deze vetlaag is nodig om de huid gezond te houden en dient als een extra beschermlaagje. Te vaak of met de verkeerde shampoo wassen kan deze laag aantasten en de conditie van de huid uit balans brengen. Discus Alledag Shampoo is een milde verzorgingsshampoo voor alle honden, die huid en vacht grondig reinigt en een frisse geur achterlaat.

Discus Alledag Shampoo:

 • Milde en zachte hondenshampoo.
 • Geschikt voor alle glad- en ruwharige honden.
 • Laat de natuurlijke beschermlaag intact.
 • Reinigt de vacht optimaal.
 • Neemt nare hondenluchtjes weg.