Featured

Nu de temperatuur weer oploopt krijgen we helaas ook direct weer meer te maken met teken en vlooien bij je huisdier. Deze kleine vervelende kriebelbeestjes worden weer actief en daar kan je hond, kat of konijn veel last van krijgen. Het is belangrijk om hier alert op te zijn en je huisdier regelmatig te controleren op de aanwezigheid van deze beestjes. In dit artikel lees je meer over teken bij je huisdier en hoe je jouw huisdier hierop kunt controleren.

Teken bij je huisdier
Wanneer we weer van het mooie weer gaan genieten, betrekken we onze huisdieren hier natuurlijk ook graag bij. Honden, katten, konijnen, ze gaan allemaal net als ons weer lekker mee naar buiten. Naast het genieten van de zon, brengt het buiten zijn ook met zich mee dat je huisdier teken kan oplopen. Bij een toename in de buitentemperatuur zijn teken en ander ongedierte al vrij snel weer volop aanwezig is. Met name wanneer er een zachte winter is geweest kun je deze kleine spinachtige beestjes in grote hoeveelheden aantreffen. Honden, katten en ook konijnen zijn met de warme en dichte vacht de ideale gastheer voor een teek. Teken leven daarnaast ook nog eens graag in het hoge gras of in de struiken en laat dat nou net de plekken zijn waar onze huisdieren graag komen. Je kunt er dan ook op wachten dat je huisdier zonder bescherming tegen tekenvroeg of laat een teek oploopt.

Het leven van een teek
Met een tekenbeet zorgt een volwassen teek ervoor zichzelf van bloed te voorzien. Na dit voeden zal de teek binnen een paar dagen gaan vervellen om naar het volgende levensstadium te gaan. Een teek leeft niet lang, gemiddeld twee jaar. In dit korte leven voedt de teek zich drie keer met het bloed van gastheren zoals o.a. knaagdieren, konijnen, katten, honden, schapen, herten en de mens. Het leven van een teek kent in totaal vier verschillende stadia; tekeneitjes, tekenlarven, tekennimfen en de volwassen teken. Deze laatste 3 stadia worden de actieve stadia genoemd en hierin is het mogelijk infecties te verspreiden. Pas in het laatste stadia, wanneer de teek volwassen is, is ook het geslacht vast te stellen. Het voeden met bloed neemt ongeveer 7 dagen in beslag waarna ze vervolgens met elkaar zullen paren. Vrij snel na het leggen van de vele eitjes gaan de vrouwtjesteken dood. De mannetjes leven langer om zo weer met de nieuwe vrouwelijke volwassen teken te kunnen paren en zo is de cirkel van de tekencyclus rond.

Een tekenbeet oplopen
Eenmalig aanwezig op het lichaam van je huisdier zal een teek op zoek gaan naar een warm en donker plekje in de vacht. Dit zijn vaak de plekken zoals de oksels en liezen, rondom de oren, de hals of bij de staartaanzet van je huisdier. Wanneer de teek een geschikte plek heeft gevonden zal deze zich met de haken aan de kop, de hypostoom, in de huid van je huisdier graven. Dankzij een verdovend stofje dat meekomt zal je huisdier dit niet snel voelen. Is dit wel het geval dan merk je dit meestal doordat je huisdier gaat krabben en bijten op de plek van de tekenbeet. In een paar uur tijd zuigt de teek zich vol met bloed en na een soms wel een week laat deze los om weer verder te leven.

Ontdek teken op tijd
Voor je huisdier is het niet alleen vanwege de jeuk en het gekriebel heel vervelend wanneer er een teek in de vacht is gekropen, je huisdier kan er ook erg ziek van worden. Het is daarom belangrijk om je huisdier regelmatig op teken te controleren en zo de aanwezige teken op tijd te ontdekken. Alleen dan kun je ervoor zorgen dat je met het verwijderen van deze vervelende beestjes nog op tijd bent. Teken moeten namelijk zo snel mogelijk verwijderd worden om de gezondheid van je huisdier niet onnodig in gevaar te brengen. Het liefst binnen 24 uur. Doe je dit niet, dan loopt je huisdier na een tekenbeet het risico nare ziektes zoals de Ziekte van Lyme of Babesiose op te lopen. Verwijder de teek op een veilige manier waarbij deze niet geïrriteerd raakt. Controleer na het verwijderen je huisdier opnieuw op teken. Het komt vaak voor dat er meerdere teken gelijktijdig op één dier aanwezig zijn. Wanneer je huisdier geregeld teken met zich meedraagt is het goed om beschermende anti-tekenmiddelen te overwegen en dit te voorkomen.

Controleer je huisdier regelmatig op teken
Vooral in de voor teken populaire seizoenen is het verstandig je huisdier dagelijks op teken te controleren. Dit kun je eenvoudig doen door de vacht goed na te kijken. Teken die net zijn opgelopen zijn nog op zoek naar een geschikte plek in de vacht en kun je dan ook vaak nog zo zien lopen. In de dikkere en donkere vachten wordt dit lastiger en zul je de teken meestal pas ontdekken wanneer ze zich in de huid vast hebben gegraven. Om ook deze teken tijdig te ontdekken kun je met je vingers de vacht en huid navoelen op ronde bultjes. Pas wel op dat je de teek niet per ongeluk open of kapot krabt. Je kunt ook met een kam werken maar zet de kam dan niet te dicht op de huid zodat je niet per ongeluk een vastgebeten teek lostrekt. Controleer ook met het blote oog door de vacht van je huisdier met twee handen opzij te drukken. Zorg dat je je huisdier volledig controleert door van voor naar achter en van boven naar beneden het lichaam langs te gaan.

In onze winkels zijn verschillende hulpmiddelen zoals een tekenpen of -haak te verkrijgen om teken veilig te verwijderen. Kom voor hulp, vragen of advies gerust eens lang.

(0)

In de warme maanden van het jaar bestaat de kans op myiasis bij jouw konijn. Dit wordt veroorzaakt door vliegen die eieren leggen in vieze haren, aangekoekte poep of huidontstekingen. Uit deze eitjes ontstaan maden die enorme schade aan kunnen richten en waar je konijn aan kan overlijden.

Controleer je konijn regelmatig
Om de kans op myiasis zo klein mogelijk te houden is het belangrijk dat je in de warme maanden wat vaker je konijn controleert. Let ook op zijn gedrag. Zieke konijnen zitten vaak stilletjes in een hoekje en eten niet meer.

Let op de kwaliteit van voeding
Een konijn produceert twee soorten keutels: gewone keutels en blindedarmkeutels. Het konijn eet de blindedarmkeutels op, omdat deze nog boordevol voedingsstoffen zitten. Wanneer je verkeerde voeding of teveel voeding geeft, eet je konijn de keutels niet allemaal op waardoor deze aan de kont blijven plakken. Geef je konijn dus kwalitatief goede voeding zoals Total Bite Complete Rabbit.

Voorkom Myiasis
Je kunt ook anti-myiasis spray van Beaphar gebruiken. Door de spray komen de eitjes van de vlieg niet meer uit en worden eventueel aanwezige maden gedood. De werkingsduur is ongeveer 3 maanden. Begin tijdig met de behandeling om je konijn de hele zomer tegen Myiasis te beschermen.

(0)

De winter staat voor de deur en langzaam bereiden we ons weer voor op de koude dagen. We weten vaak goed vanaf wanneer en waarmee we onszelf moeten beschermen tegen winterse neerslag en temperaturen onder nul. Maar hoe kunnen we onze huisdieren beschermen tegen deze (vries)kou, en vanaf wanneer is dit dan nodig? In dit artikel lees je of en welke voorzorgsmaatregelen jij voor jouw huisdier kunt treffen om zo goed voorbereid te zijn op winterse kou.

Konijnen
Konijnen die het gewend zijn om buiten te leven hebben meestal een goede wintervacht ontwikkeld om zichzelf tegen de kou te beschermen. Daarnaast zijn konijnen groepsdieren en daardoor houden ze elkaar natuurlijk ook graag lekker warm. Gezonde, volwassen konijnen kunnen daarom gerust het hele jaar door buiten gehouden worden. Voorkom dat je in de winter je konijn steeds mee naar binnen neemt, en het gedurende de nachten binnen laten slapen is ook niet aan te raden. Konijnen kunnen erg slecht tegen deze temperatuurwisselingen. Kies daarom voor het één of het ander.

Wanneer jouw konijnen buiten verblijven kun je nog wel voor wat meer bescherming zorgen. Zo vinden ze het vaak erg prettig om zich goed in een dikke laag stro in te kunnen graven en is het belangrijk dat er geen koude wind in het verblijf kan blazen. Het nachthok dient al wind- en waterdicht te zijn, maar bij temperaturen onder nul en een koude wind is het ook prettig om het open deel wat meer af te schermen zodat de kou niet het hok in waait.

Houd er verder rekening mee dat een konijn altijd over vers drinkwater moet kunnen beschikken en dit in de winter steeds weer opnieuw zal bevriezen. Controleer en ververs het water daarom meerdere keren op een dag. Voor drinkflesjes zijn er in de Discus dierenspeciaalzaak speciale beschermhoezen te verkrijgen die voorkomen dat het water en het tuitje in de drinkfles bevriest.

Cavia
Bij cavia’s gaat de voorkeur er sterk naar uit om in de winter niet buiten te komen. De ideale omgevingstemperatuur voor cavia’s ligt namelijk ongeveer tussen de 18 en 22 graden Celsius. Cavia’s zullen de lage buitentemperaturen in de winter dan ook niet goed kunnen verdragen. Cavia’s die het al gewend zijn om buiten te leven zullen hier wel net wat beter tegen kunnen, maar zorg er altijd voor dat ze de mogelijkheid hebben om de warmte op te zoeken. Meerdere cavia’s bij elkaar houden is natuurlijk altijd aan te raden, ook zullen ze zich samen met elkaar beter warm kunnen houden.

Hamster
Bij een temperatuur onder de 10 graden Celsius kunnen goudhamsters (Syrische hamsters) in een winterslaap gaan. De ene hamster zal dit eerder doen dan de andere. De eerste keer dat je dit ziet zul je misschien wel denken dat je hamster is overleden. Een winterslaap bij een hamster ziet er namelijk net zo uit als wanneer een hamster dood is gegaan. De hamster ligt dan half opgerold op de zijkant met wat gestrekte pootjes vooruit. Het lichaam voelt vaak ook wat koud aan. Het verschil is echter dat bij een winterslaap het lichaam niet stijf zal zijn. Controleer dit daarom altijd eerst en ga er niet zomaar vanuit dat je hamster overleden is!

Om te voorkomen dat je hamster in een winterslaap gaat moet je ervoor zorgen dat de omgevingstemperatuur ongeveer boven de 15 graden Celsius blijft. Ook is het belangrijk dat de hamsters gedurende de dag voldoende lichturen meepakken, zodat ze ook hierom niet het idee kunnen krijgen dat het winter is.

Honden
Een hond kan veel baat hebben bij het dragen van beschermende hondenkleding in de winter. Vandaag de dag leeft de hond voornamelijk bij ons in huis, en dat betekent dat gedurende het hele jaar de temperatuur vrijwel altijd rond de 20 graden Celsius wordt gehouden. Het hondenlichaam voelt hierdoor niet de noodzaak meer om een echte wintervacht aan te maken. Voor de meeste honden is dit allemaal geen probleem en zullen ze wanneer ze buiten gewoon in beweging blijven en lekker actief zijn, niet tot nauwelijks hinder ondervinden van winterse weersomstandigheden.

Honden met een dunne vacht, of zelfs geen ondervacht, maar ook hele jonge, oude of zieke honden, kunnen het buiten wel degelijk erg koud krijgen. Je merkt dit vaak direct doordat je ze flink ziet trillen. Het lichaam werkt dan hard om de temperatuur op peil te krijgen. Voor deze honden is het erg prettig wanneer ze, bijvoorbeeld met een winterjas, wat extra bescherming tegen de kou geboden krijgen.

Katten
Veel huiskatten beschikken over de mogelijkheid om dag en nacht naar buiten te kunnen. Wanneer het buiten te koud is zal een kat er vaak voor kiezen om lekker warm binnen te blijven. Een kat die al wel buiten loopt en het te koud krijgt, gaat vanzelf opzoek naar een warme plaats. Wanneer jouw kat buiten mag komen kun je dit in de winter dus ook gewoon toestaan. Het is dan wel belangrijk dat je kat altijd de mogelijkheid heeft om weer naar binnen te kunnen, bijvoorbeeld door gebruik te maken van een kattenluikje.

Wanneer je kat niet naar binnen kan zal het verder gaan zoeken naar een andere warme plek die wel te bereiken is. Hier worden vaak niet de meest handige plekken voor uitgekozen, wat gevaarlijke situaties kan opleveren. Denk bijvoorbeeld aan de schuur van de buurman of een warm motorblok van een net geparkeerde auto. Controleer in de winter altijd even voordat je wegrijdt of er geen kat onder de auto zit en klop voor de zekerheid een keer op de motorkap.

Volièrevogels en kippen
Vogels verbruiken in de wintermaanden meer energie om zichzelf warm te houden. Het is daarom aan te raden om gedurende deze koude periode extra krachtvoer te geven. Vocht en tocht zijn vaak een grotere vijand dan de temperatuur. Met name volièrevogels kunnen tocht en vocht erg slecht verdragen. Dek daarom uit voorzorgsmaatregelen een deel van het verblijf af met plastic platen of plexiglas.

Kippen kunnen heel goed buiten leven in de winter. Op de dagen dat het erg koud is moeten ze wel de mogelijkheid hebben om te kunnen schuilen in een droog en tochtvrij kippenhok. Het is belangrijk dat alle kippen voldoende ruimte in het hok hebben en dat er genoeg nestplaatsen aanwezig zijn. Bij extreme vorst lopen kippen alleen wel het risico op bevriezing van kam en lellen. Ter preventie hiervan kun je deze bijvoorbeeld wat insmeren met vaseline. Voor meer tips helpt de specialist in de Discus winkel je natuurlijk graag verder!

Vijvervissen
Het hangt er een beetje vanaf wat voor vissen en wat voor vijver je hebt om te kunnen bepalen of jouw vissen in de vijver kunnen overwinteren. Minder diepe vijvers kunnen tot op de bodem dichtvriezen. Het is dan belangrijk de vissen op tijd naar binnen te halen om in een binnenverblijf te overwinteren. In een vijver met een diepte van minstens 80 cm kunnen de meeste vijvervissen prima overwinteren. Zorg ervoor dat er voldoende planten aanwezig zijn en houd de vijver open. In de dierenspeciaalzaak zijn ijsvrijhouders verkrijgbaar om ervoor te zorgen dan de vijver niet helemaal bevriest.

Ook zijn de ene vissoorten beter tegen de winter bestand dan andere. Jonge goudvissen en vissoorten die uit de goudvis zijn gekweekt kun je het beste voor de winter naar binnen halen. Lees ook ons artikel ‘De juiste huisvesting voor goudvissen kiezen’. Volwassen goudvissen kunnen in de winter prima in voldoende diepe vijvers blijven, mits de temperatuur niet onder de 6 graden Celsius komt. De meeste inheemse vissoorten kunnen buiten blijven en gaan bij een watertemperatuur onder de 5 graden Celsius in een soort winterslaap.

(0)

Het is weer die tijd van het jaar. De feestdagen staan voor de deur en de vuurwerkfans kunnen niet wachten tot het zover is; de jaarwisseling! Het moment waarop vuurwerk afgestoken mág worden. Hoewel deze uren op oudejaarsdag voor de meeste (huis)dieren al verschrikkelijk zijn, is het meestal nóg lastiger dat er vanaf begin november -en in sommige steden zelfs nog eerder- ook al flink wat vuurwerk afgestoken wordt. De dagen worden korter en het is eerder donker in de avond. Voor de gemiddelde vuurwerkfanaat zijn dit de ideale omstandigheden om het overgebleven vuurwerk van vorig jaar alvast af te gaan steken. Oppassen dus!

Wees voorbereid op vuurwerk tijdens de wandeling
Wanneer je ’s avonds met de hond wandelt is de kans op vuurwerk vanaf nu weer érg groot. Wees hierop voorbereid. Is jouw hond bang voor vuurwerk? Speel hier dan nu al op in door de door jullie aangeleerde trainingsvaardigheden weer wat actiever toe te passen. Je kunt je hond ook alvast prima ondersteunen met de juiste rustgevende middelen. Laat je hond ook beslist niet meer los lopen tijdens de vuurwerkperiode, ook niet op de voor jou bekende terreinen. Wanneer jouw huisdier (nog) niet of niet meer bang voor vuurwerk is, zul je toch altijd rekening met deze mogelijkheid moeten blijven houden. Er is tenslotte maar één vervelende felle flits of één harde knal op het verkeerde moment voor nodig om hier zomaar ineens verandering in aan te brengen en voor altijd last van te blijven houden. Wanneer er zo’n situatie plaatsvindt zullen de meeste dieren van schrik instinctief direct op de vlucht willen slaan.

Toename van het aantal weggelopen dieren
Rond deze periode zien we daarom helaas ook veel meer weggelopen dieren. De ene melding na de andere wordt op de social media kanalen gedeeld. En niet alleen honden slaan op de vlucht! Denk ook aan de katten die ontspannen in de vensterbank liggen, plots schrikken van het vuurwerk dat buiten wordt afgestoken en door een openstaand raam of door de deuropening naar buiten rennen. Volièrevogels die schrikken van een harde knal en net door een kiertje weten te ontsnappen en ervandoor gaan. Dieren in de wei die op hol slaan omdat er dichtbij de wei vuurwerk wordt afgestoken. Dieren die in een hok leven en er met geen mogelijkheid uit kunnen ontsnappen lopen zelfs het risico om aan de stress te bezwijken. Of wat te bedenken van de dieren die buiten leven, geen veilige schuilplek kunnen vinden en vervolgens geen andere keuze hebben dan te vluchten en daarmee in hele gevaarlijke situaties terecht kunnen komen.

Voorkom dat je huisdier de kans krijgt om weg te lopen
Helaas komen situaties als deze tijdens de vuurwerkperiode, die meestal vanaf begin november tot midden januari duurt, erg veel voor. Voorkomen dat er vuurwerk afgestoken wordt kunnen we nou eenmaal niet. We kunnen er wel voor zorgen dat onze (huis)dieren er zo min mogelijk last van ondervinden en niet vermist raken door zoveel mogelijk te voorkomen dat ze weg kunnen lopen. We hebben hieronder nog een aantal basistips voor je verzameld om te voorkomen dat je huisdier tijdens de vuurwerkperiode weg kan lopen. Voor meer tips en advies kun je altijd terecht bij de specialist in jouw Discus dierenspeciaalzaak.

> Bekijk ook de Discus Tipclip: Vuurwerkangst

10 tips om te voorkomen dat je huisdier wegloopt

– Houd al je dieren tijdens de vuurwerkperiode extra goed in de gaten, controleer wat vaker op een avond en neem voorzorgsmaatregelen waar het
kan.
– Zorg ervoor dat jouw dier altijd identiteitsgegevens en/of de juiste contactgegevens bij zich draagt. Dit kan door je dier te laten chippen en de
gegevens correct te laten registreren, maar bijvoorbeeld ook door je telefoonnummer op een halsband of halster te schrijven.
– Laat je huisdier de komende periode beslist NIET los lopen buiten.
– Controleer de omgeving met regelmaat op mogelijke vluchtroutes voor het dier. Denk aan gaten in het gaas of kuilen onder tuinafrastering en
voorkom dat poorten en hekjes per ongeluk openstaan waardoor je huisdier kan ontsnappen.
– Haal bange dieren die buiten leven tijdelijk naar binnen wanneer dit kan om ervoor te zorgen dat ze zo weinig mogelijk last van vuurwerkgeluiden
en -flitsen hoeven te ervaren. Sommige dieren kunnen erg veel baat hebben bij rustgevende middelen zoals druppels, verdampers, halsbanden,
sprays of tabletten welke in de Discus dierenspeciaalzaak te verkrijgen zijn.
– Houd ramen en deuren zoveel mogelijk dicht en zorg ervoor dat je huisdier hier niet door naar buiten kan vluchten.
Dek het dierenverblijf wat meer af zodat de vuurwerkflitsen van binnen niet te zien zijn en plaats indien mogelijk een radio waarop je rustige muziek
kunt afspelen.
– Controleer voordat je met je hond naar buiten gaat de riem en de halsband of het tuigje. Is het materiaal nog heel? Werken de sluitingen goed? Zit
de halsband of het tuigje niet te los en kan je hond hier niet makkelijk uit ontsnappen?
– Bekijk eens of het mogelijk is om een dubbele bevestiging toe te passen door er bijvoorbeeld een extra riem als veiligheid bij aan vast te klikken. Als
dan de ene losschiet zit je hond nog aan de andere vast. Lijn de hond ook altijd binnen aan nog vóórdat je de deur opent en naar buiten gaat.
– Informeer eens in de Discus winkel naar de mogelijkheden voor halsbanden met GPS-trackers. Hiermee voorkom je niet dat je hond wegloopt,
maar wordt de kans om je hond weer snel terug te vinden wel aanzienlijk vergroot.

Let op: Controleer of de chip van je huisdier goed geregistreerd staat en of jouw contactgegevens nog up-to-date zijn. Een handige website hiervoor is https://www.chipnummer.nl/ Mocht je huisdier wel zijn weglopen dan is het tenslotte wel zo handig dat er ook contact met jou opgenomen kan worden wanneer deze weer gevonden wordt!

(0)

Vind jij het ook altijd zo gezellig wanneer veel verschillende vogels je tuin bezoeken voor wat lekkers? Door vogels bij te voeren zullen ze sneller een bezoekje aan jouw tuin brengen. Het wordt er altijd een stuk levendiger van in de vaak grijze en grauwe herfst- en wintermaanden! Je tuin knapt flink op van de aanwezigheid van buitenvogels en de extra energie kunnen ze altijd wel gebruiken.

Vogels bijvoeren in de herfst en winter
Er wordt wel eens gedacht dat het helemaal niet goed is om buitenvogels bij te voeren. Ze zouden hier te afhankelijk van worden, waardoor ze in de herfst- en wintermaanden moeilijker kunnen overleven. Gelukkig is dit niet helemaal waar en kun je vogels gedurende het hele jaar altijd wel bijvoeren. Vogels zullen altijd op zoek blijven gaan naar voeding en kiezen hierbij voor het meest voedzame voer. Ze stoppen met eten wanneer ze weer genoeg hebben gehad en een eventueel tijdelijk voedseltekort weer aangevuld is.

Verschillende soorten vogels in je tuin
Wanneer je een tijdje de tuin observeert zul je merken dat er verschillende vogelsoorten langskomen. Door na te gaan welke vogels dit zijn, kun je daar het vogelvoer op afstemmen. Pindaslingers hebben bijvoorbeeld geen nut als je graag vinken wilt voeren. Zij houden meer van zaden die ze het liefst van de grond of van een voedertafel eten. Merels vinden vetbollen weer erg lekker, maar kunnen er niet bij wanneer deze aan een tak is opgehangen. Een merel kan namelijk niet aan een vetbol gaan hangen zoals mussen en mezen dat doen en je loopt ook nog eens het risico dat een pootje erin blijft haken. Om dit te voorkomen kun je de vetbollen beter in een houder plaatsen of verkruimeld op een voedertafel leggen.

Meer vogelsoorten naar je tuin lokken
Wanneer je graag zoveel mogelijk verschillende vogelsoorten in je tuin wilt zien kun je een aantal gerichte trucjes toepassen om meer soorten te lokken. Om vogels zoals roodborstjes of winterkoninkjes te lokken zou je bijvoorbeeld juist bewust wat meer meelwormen kunnen voeren. De kans dat een winterkoninkje de voedertafel bezoekt is echter wel klein, dit diertje is namelijk erg schuw. Strooi daarom wat meelwormen onder struiken op de grond. Het winterkoninkje is een vogel die het vooral in de winter hard nodig heeft. Hij doet zijn naam dan ook absoluut geen eer aan en heeft het in de winter juist erg moeilijk.

Wat eten de buitenvogels het liefst?
Er zit dus wel degelijk verschil in wat iedere buitenvogel nou wel of niet lekker vindt. Hieronder vind je een paar voorbeelden van vogelvoer en door welke vogels ze het liefst gegeten worden:
• Pinda’s worden het liefst gegeten door de pimpelmees, putter, grote bonte specht, en de koolmees.
• Gehakte pinda’s zijn favoriet bij de merel, vink, en roodborst.
• Meelwormen worden graag gegeten door merels, roodborstjes, winterkoninkjes en mussen.
• Fruit wordt vaak gewaardeerd door de merels.
• Vetproducten zoals vetbollen vallen altijd in de smaak bij de pimpelmees, grote bonte specht, koolmees, groenling, roodborst en de
winterkonink.
• Zadenmix wordt graag gegeten door de pimpelmees, vink, putter, grote bonte specht, koolmees, groenling en mus.
• Zonnebloemkernen zijn favoriet bij de pimpelmees, vink, putter, grote bonte specht, koolmees, groenling en de mus.
• Zwarte zonnebloempitten vinden vooral de pimpelmees, putter en groenling lekker.
• Het winterkoninkje houdt ook van geraspte kaas.
• Krenten en rozijntjes vindt de merel weer erg lekker.
• En havermout wordt door het roodborstje gewaardeerd.

Water in de tuin
Naast voer is water in de tuin ook erg belangrijk voor de vogels. Zorg daarom altijd voor een schaal met vers drinkwater. Plaats dit indien mogelijk niet te dicht bij de voederplaats zodat etensresten en vogelpoep niet in het water kunnen vallen. ’s Winters is het belangrijk dat vogels niet in het water gaan baden, je kunt dit voorkomen door gaas over de waterschaal te spannen. Strooi nooit zout of andere toevoegingen in het water tegen bevriezing, dit is zeer slecht voor de gezondheid van vogels!

Geniet van alle vogels die tijdens de herfst- en wintermaanden jouw tuin zullen bezoeken en help ze gerust het hele jaar door, ze kunnen onze steun best gebruiken!

(0)

Katten hebben behoefte aan een lekker warm en comfortabel eigen plekje in huis. Sowieso is dat voor katten heel belangrijk, ze slapen immers een groot deel van de dag. Wij hebben een aantal tips voor je verzameld over waar je op kunt letten bij het kiezen en kopen van comfortabele ligplek voor je kat. Zo geef je hem/haar de ultieme plek om zich terug te trekken en lekker te relaxen!

1. Een beschutte slaapplek of juist niet

Katten weten dat ze in de dierenwereld relatief klein en kwetsbaar zijn, daarom slapen ze instinctief het liefst op een beschutte plek, waar ze zich een beetje kunnen ‘verstoppen’. Dat geeft ze een veilig gevoel. Kruipt je kat graag onder lakens en dekens, dan is een extra beschutte plek, zoals een slaapzak, iglo, tipi of hocker, een mooie optie. Je kat kan dan een eigen holletje maken en heerlijk wegdoezelen. Natuurlijk zijn er ook katten die heerlijk vinden om lekker languit op een trendy kussen te liggen of katten die het liefst de hele dag in de vensterbank doorbrengen. Ook voor in de vensterbank zijn er speciale kleedjes te verkrijgen.

2. Zacht, comfortabel & warm

Je kat houdt boven alles van zacht en comfortabel, dus probeer de nieuwe slaapplek vooral vanuit dat oogpunt te beoordelen. In de zomer heeft je kat minder behoefte aan een warme mand, daarom kan een wat luchtigere slaaplek met een dun kussen van gladde stof (dan) een goed idee zijn. In de winter hebben veel katten hun mand graag wat warmer en hariger. Een hangmat die je bevestigt aan de radiator zal je kat heerlijk warm vinden. Een oudere kat die veel last heeft van z’n gewrichten kan gebaat zijn bij een verwarmde mand- of deken.

3. Een uitwasbare slaapplek voor je kat

Let erop dat in elk geval het kattenkussen of de hoes van de slaapplek wasbaar is, en het liefst ook de vulling. Zo niet, let er dan op dat de vulling niet gaat klonteren als hij in aanraking komt met vocht. Was de hoes regelmatig een keer uit en leg er voor wat extra bescherming nog een knus kleedje over.

4. Kies de juiste afmeting

Houd rekening met de grootte van je kat. Meet het lichaam van je kat eens op van kop tot staart en tel er een paar centimeter bij op. Zo weet je zeker dat je kat – naast lekker oprollen – zich ook volledig kan uitrekken. Kom eens langs bij de Discus winkel om de verschillende mogelijkheden te bekijken en laat je door de aanwezige specialist eens adviseren over de juiste afmetingen.

5. Een slaapplek die je zelf ook mooi vindt

Het comfort van je kat staat natuurlijk voorop, maar het oog wil ook wat. Dus als het even kan, mag je best rekening houden met de uitstraling van de kattenmand of het kussen. Het is immers een meubelstuk dat deel uitmaakt van jouw interieur. Tegenwoordig is er een ruim aanbod met veel verschillende kattenmanden te verkrijgen in allerlei materialen, kleuren en motieven. Laat je inspireren!

6. De toegankelijkheid van de slaapplek

Let erop dat het belangrijk is dat je kat makkelijk in en uit het nieuwe onderkomen kan komen. Zeker voor kittens en wat oudere katten kan dit letterlijk een struikelblok zijn. Het is ideaal als de rand bij de instap wat lager is zoals bij een zacht divan kattenmandje.

Wil je meer informatie over kattenmanden of kattenhuisjes? Kom eens gezellig langs bij jouw Discus dierenspeciaalzaak en bekijk alle mogelijkheden.

(0)

puppyDe eerste paar weken van een pup zijn meteen de belangrijkste in zijn leven. In deze periode wordt de basis gelegd voor het toekomstige gedrag van de pup. Laat hem dan ook zo snel mogelijk wennen aan dagelijkse zaken, zoals het geluid van bijvoorbeeld stofzuiger, radio, tv, verkeer etc. Op die manier zal hij daar later normaal op reageren. Laat de hond ook aan uw eventuele kind wennen. Zorg wel dat u in de buurt bent en dat de kinderen de pup geen pijn doen. Laat ze niet achter de pup aanlopen en zeker niet optillen. Beter is het om kinderen op de grond te laten zitten en de pup naar zich toe te roepen waarna ze lekker kunnen knuffelen en spelen.

Het is raadzaam uw pup direct een vaste plek in huis te geven. Een bench is hiervoor uitermate geschikt. Plaats deze bench op een lichte, tocht- en vochtvrije plaats in huis. Leg in de bench een dekentje of kussen. Dit eigen plekje zal de pup van nature niet bevuilen en helpt dus prima bij het zindelijk maken

(0)

Het tam maken van knaagdieren kan het best gebeuren als ze jong zijn en nog openstaan voor allerlei invloeden van buitenaf. Wanneer u uw hand met daarop een lekkernij in de kooi houdt, zal een knaagdier daar vroeg of laat op afkomen. Probeer hem dan niet meteen op te pakken. Op die manier schaadt u het pasgewonnen vertrouwen. Laat de knager eerst langzaam aan de geur van uw hand wennen en vervolgens op uw hand gaan zitten. Na een aantal geslaagde poging kunt u uw hand voorzichtig een klein stukje optillen. Het dier zal zijn angst steeds meer overwinnen. Jaag nooit achter knaagdieren aan, daar worden ze alleen maar angstig en gestrest van.

Hongerige dieren zijn gemakkelijker te verleiden met een lekker hapje van dieren die net gegeten hebben. Doe de oefeningen voor het tam maken dus
altijd voordat u uw knager gaat voeren. Tam maken kan soms het nodige geduld vergen, geef dus niet te snel op als u niet meteen resultaten boekt.

(0)

Verzorging van het gebit
Een goede verzorging van het gebit van uw hond is net als bij mensen zeer belangrijk. Niet alleen ter voorkoming van tandsteen, maar vooral ook om een slechte adem te voorkomen.

Ontstaan van gebitsproblemen
Oorspronkelijk is het gebit van de hond bedoeld om prooidieren in stukken te scheuren en te verkleinen. Het hondengebit moest dus hard werken. Tegenwoordig krijgt de hond kant en klare brokken of blikvoer aangeboden, waardoor het gebit nauwelijks meer gebruikt wordt. Omdat in het dagelijks gebruik de tanden nauwelijks geschuurd worden, kan er tandplak ontstaan. Tandplak bestaat uit een neerslag van bacteriën die leven van voedsel- en speekselresten. Door de mineralen in het speeksel kan de plak zich verkalken tot tandsteen. In tandsteen hopen bacteriën zich op, waardoor tanden en tandvlees van de hond kunnen ontsteken en er gaatjes kunnen ontstaan, de adem van de hond gaat stinken. Bovendien kan dit zeer pijnlijk zijn voor de hond.

Voor het schoon houden van het gebit van uw hond vindt u in uw Discus huisdierenspeciaalzaak verschillende producten. Iedereen kent wel de kauwbotten van runderhuid, of de geperste kauwbotten van plantaardige producten (vaak in de vorm van een tandenborstel) waar honden graag op kauwen, en waardoor tandplak wordt verwijderd en het tandvlees gemasseerd. Verder zijn hier ook katoenen touwen of ballen met stevige knopen zeer geschikt voor. Al deze producten hebben een goede reinigende werking voor het gebit, maar bereiken vaak alleen niet alle plaatsen waar de meeste problemen ontstaan.
Daarom is naast het kauwen op deze producten, het regelmatig ( minimaal 2 keer per week ) poetsen van de tanden heel belangrijk en dit kan op zeer eenvoudige wijze zowel pups (vanaf het moment dat deze zelfstandig eten) als oudere honden aangeleerd worden. In uw Discus huisdierenspeciaalzaak vindt u diverse producten voor het poetsen van het gebit van uw hond. Er zijn verschillende merken tandpasta, tandgel, tandenborstels en tandgaasjes.

Hieronder enkele tips:

Stap 1 :
Laat uw hond wennen aan de handeling. Houd uw hond op dezelfde manier vast als wanneer u hem of haar aait. Trek de lippen omhoog, zodat de tanden en het tandvlees zichtbaar zijn, en masseer na enkele keren geoefend te hebben het tandvlees. Als de hond daaraan gewend is, doet u een beetje tandpasta op uw vinger en laat uw hond hieraan likken om gewend te raken aan de smaak de tandpasta. Over het algemeen houden honden van de smaak van de hondentandpasta en beschouwen zij het als een lekkernij.

Stap 2 :
Wanneer uw hond hier aan gewend is, kunt u de speciale tandenborstel met zachte haren gaan gebruiken. Een tandenborstel is de meest doeltreffende manier om het gebit schoon te maken. Breng de tandpasta op de tandenborstel aan en poets langzaam, in cirkelvormige bewegingen, één tand en het tandvlees ernaast. De bedoeling is om uw hond aan de tandenborstel te laten wennen.

Stap 3 :
Begin met het tandenpoetsen. Poets de dagen daarop langzamerhand steeds meer tanden. Het is belangrijk om óók de kiezen te poetsen, omdat zich vooral daar veel tandplak ophoopt. Poets langzaam gedurende 30 seconden elke kant van de kaak. Omdat de tong van uw hond de binnenkant van de tanden schoonmaakt, hoopt het tandplak zich voornamelijk op aan de buitenkant van de tanden. Uw hond hoeft zijn/haar bek dus niet te openen tijdens het tandenpoetsen.

Attentie!
Zorg er altijd voor dat na de behandeling vers drinkwater ter beschikking staat.
Gebruik geen humane tandpasta. Deze bevat schuimvormende stoffen, die indien doorgeslikt, darmstoornissen kunnen veroorzaken. Lees voor het gebruik altijd de bijsluiter van de tandpasta!

Begin met het tandenpoetsen. Poets de dagen daarop langzamerhand steeds meer tanden. Het is belangrijk om óók de kiezen te poetsen, omdat zich vooral daar veel tandplak ophoopt. Poets langzaam gedurende 30 seconden elke kant van de kaak. Omdat de tong van uw hond de binnenkant van de tanden schoonmaakt, hoopt het tandplak zich voornamelijk op aan de buitenkant van de tanden. Uw hond hoeft zijn/haar bek dus niet te openen tijdens het tandenpoetsen.

(0)